Gouden medailles Foekje Dillema gestolen

Foekje dillema – Foto: CC/Max Dohle


Elf gouden medailles van Foekje Dillema (1926-2007) zijn verdwenen. De medailles kwamen drie maanden geleden in bezit van een neef van de atlete. Nu zijn ze echter allemaal weg.

Jarenlang werden de medailles van de Friese hardloopster bewaard door een ver familielid in Zeeland. Drie maanden geleden keerden ze terug in Nederland en kwamen ze in bezit van een neef van de atlete: Foeke.

Foekje Dillema deed zelf ooit afstand van al haar medailles

- advertentie -omdat ze niet meer herinnerd wilde worden aan haar leven als hardloopster. Vanaf eind jaren veertig had ze grote successen geboekt als hardloopster, maar haar carrière werd al snel overschaduwd door discussies over haar vrouwzijn.

Na een seksetest werd Dillema door de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) zelfs geschorst. Ze zou geen vrouw zijn. In 2008, een jaar na haar overlijden, werd de atlete uiteindelijk gerehabiliteerd.

Foekjes neef leende de medailles van de hardloopster enige tijd geleden uit aan een oud-vriendin van de atlete. Zij zou ze schoonmaken zodat ze volgende maand tentoongesteld konden worden. Begin deze maand werd er echter ingebroken in de woning van deze vrouw. De dieven namen 17 van de 28 medailles mee. De zilveren lieten ze achter.

ArcheologieEen korfbalvereniging in Tiel wil graag een nieuwe sporthal…
Ashford & SimpsonDe Amerikaanse songwriter Nick Ashford is maandag…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: