Goudschat kruisvaarder gevonden in Israël

De goudschat / Foto: Universiteit van Tel Aviv

Twee weken geleden is in Israël een aarden pot gevonden met daarin 108 gouden munten. De muntschat werd waarschijnlijk in de dertiende eeuw verstopt door een kruisvaarder. De universiteit van Tel Aviv heeft dat deze week bekendgemaakt.

De vondst werd gedaan in een nationaal park in Tel Aviv waar zich vroeger het fort Arsuf (Arsoef) bevond.Een student, Mati Johananoff, trof de munten aan in een aarden pot in het fort dat nog door de kruisvaarders is gebruikt.

- advertentie -

Archeologen hebben de munten inmiddels onderzocht. Een van de onderzoekers vermoedt dat de muntschat door een kruisvaarder is verstopt toen het moslimleger van de Mamelukken oprukte. Na een belegering van veertig dagen werd fort Arsuf in 1265 door deze Mamelukken ingenomen. Het fort werd hierna met de grond gelijk gemaakt. De Mamelukken wilden zo voorkomen dat de kruisvaarders het strategisch gelegen fort ooit nog konden gebruiken.

De munten zijn vermoedelijk geslagen in Egypte, enkele honderden jaren voordat ze in het fort belandden. Volgen Professor Oren Tal van de universiteit van Tel Aviv zou een familie destijds twee jaar hebben kunnen leven van twee van de munten.


Restanten van het historische fort – Foto: CC


Zomergasten (Still YouTube)Het televisieprogramma Zomergasten is deze zomer toe…
drents-archief-plafond-gr
Het plafond van Fabri - Foto: Drents ArchiefIn het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: