Graf Alexander de Grote gevonden?

Alexander de Grote (356–323 v.Chr.)

Alexander de Grote (356–323 v.Chr.)

Het Grieks ministerie van Cultuur waarschuwt voor te veel optimisme, maar in de media wordt druk gespeculeerd: in het noorden van Griekenland zou mogelijk het graf van Alexander de Grote zijn gevonden.


Bij een opgraving in de regio Serres werd een oude, kunstmatige heuvel ontdekt die een koninklijke tombe of zelfs het graf van Alexander de Grote zou bevatten. Bij de afgegraven heuvel werd ook een met marmer bedekte muur uit de laat vierde eeuw voor Christus gevonden. De muur is vijfhonderd meter lang en drie meter hoog.

In de Griekse media ging al snel het verhaal dat het graf van Alexander de Grote is gevonden. Archeologe Katerina Peristeri, die de opgraving leidt, noemt die speculaties ‘niet serieus’. En in een persbericht stelt het ministerie van Cultuur dat het te ‘overmoedig’ is om de vondst te koppelen aan Alexander de Grote.

Wetenschappelijke verantwoording

“De site in de buurt van Amphipolis (ongeveer honderd kilometer ten oosten van Thessaloniki) is zeker heel belangrijk. Maar voordat het graf helemaal is blootgelegd, kan er geen enkel verband gelegd worden met historische figuren. Alle wetenschappelijke verantwoording hiervoor ontbreekt”, aldus het ministerie.

- advertentie -

Alexander de Grote stierf in 323 voor Christus op 32-jarige leeftijd in Babylon. Zijn stoffelijke resten zouden in een mausoleum in Egypte bewaard zijn, maar sinds de late oudheid zijn de sporen naar het graf verdwenen.

~ Natascha NeefParakalo

Gerelateerde uitgaven:

Pompeii, still uit de teaser
In februari gaat de film Pompeii in première. De makers hebben deze…
Foto: stock.xchng
Foto: stock.xchngArcheologen hebben in Turkije een zeventiende-eeuws scheepswrak…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: