Graf Klokbekercultuur gevonden in Hattem

Afbeelding van een willekeurige klokbeker – Foto: CC/Willy Horsch

In het Gelderse stadje Hattem is een graf gevonden uit de zogenaamde Klokbekercultuur (2400-1900 v.Chr.). De vondst werd gedaan tijdens archeologisch onderzoek in de wijk Assenede.

Het graf, dat vermoedelijk ongeveer vierduizend jaar oud is, bestaat uit een kringgreppel met daarin een centraal gelegen kuil. De kuil moet volgens de archeologen gezien worden als hoofdgraf. In de kuil is een complete Veluwse klokbeker opgegraven. Deze klokbeker is in zijn geheel geborgen en zal uitgebreid onderzocht worden.


De gemeente Hattem:

- advertentie -

Het is heel goed mogelijk dat in de beker andere bijgiften of crematieresten aanwezig zijn. Als er crematieresten bewaard zijn gebleven, kunnen er mogelijk uitspraken gedaan worden of het hier gaat om de begraving van een man of vrouw.

Komende week zal ook de kringgreppel onderzocht worden op sporen van een eventuele cirkel van houten palen. Onderzocht wordt nog af het gaat om een vlakgraf of om een grafheuvel.

Still uit de filmDe America’s National Film Preservation Foundation…
kwartje-1817-willem-1
Het kwartje uit 1817 - Foto: MPOHet eerste Nederlandse…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: