Graf van schrijver E.J. Potgieter gerestaureerd

Graf van Potgieter in 2011 (cc - Marion Golsteijn)

Graf van Potgieter in 2011 (cc – Marion Golsteijn)

Het Prins Bernhard Cultuurfonds heeft het graf van schrijver en criticus Everhardus Johannes Potgieter (1808-1875) laten opknappen. Woensdag wordt het gerestaureerde graf gepresenteerd.

Potgieter is onder meer bekend als de oprichter van het progressief-liberale weekblad De Gids, dat nog altijd tot de belangrijke literaire en culturele tijdschriften behoort.

Ook is hij de geestelijk vader van Jan Salie, een personage dat hij in zijn verhaal Jan, Jannetje en hun jongste kind symbool liet staan voor de “kleinburgerlijkheid van de Nederlander” in de negentiende-eeuw. Potgieter hekelde de zogenaamde Jan Saliegeest, de lamlendigheid en de dadeloosheid van zijn landgenoten.

De restauratie van het graf is gefinancierd uit een speciaal fonds van het Cultuurfonds. Het is het vierde graf dat onder handen is genomen. Eerder werden de grafmonumenten van schrijvers W.G. Van de Hulst, A. Verweij en J. Perk gerestaureerd.

- advertentie -

Potgieter ligt begraven op begraafplaats De Nieuwe Ooster in Amsterdam.

Piramide van Gizeh (Google Street View)

[caption id="attachment_44957" align="alignnone" width="1356"] Piramide van Gizeh (Google Street View)

Google maakt steeds…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: