Grafkist met skelet ontdekt in Amphipolis-tombe

Foto: Grieks ministerie van Cultuur

Foto: Grieks ministerie van Cultuur

De ontrafeling van het mysterie van de reusachtige tombe in Amphipolis lijkt weer een stapje dichterbij gekomen. De archeologen die werken aan het blootleggen van de tombe hebben in een van de kamers menselijke resten gevonden.


Volgens een persbericht van het Griekse ministerie van Cultuur hebben de archeologen een compleet menselijk skelet en een aantal nagels van een houten kist ontdekt.

Mozaïek van Amphipolis

Mozaïek van Amphipolis

Het rechthoekige kalkstenen graf werd gevonden onder de vloer van de derde kamer in de tombe op een diepte van 1.60 meter. Het graf is 3.23 meter lang, 1.56 meter breed en ongeveer 1.80 meter hoog. In het graf zit een hol gedeelte van 0.54 bij 2.35 meter.

- advertentie -

In het graf ontdekten de archeologen een houten kist, samen met ijzeren en bronzen nagels, bot en glassplinters die waarschijnlijk dienden als decoraties. Delen van het skelet werden zowel binnen als buiten de houten kist gevonden. Het skelet wordt overgebracht naar een laboratorium voor onderzoeken die het geslacht en de leeftijd van de dode moeten bepalen.

Enorm mozaïek

Vanwege de pracht van het graf zijn archeologen het er over eens dat de tombe werd gebouwd voor een prominent persoon uit de omgeving van Alexander de Grote. Het zou kunnen gaan om een familielid of een generaal van de koning uit Macedonië.

Eerder werden de ingang met een trap, een eerste voorkamer met twee sfinxen en een tweede kamer met kariatiden volledig blootgelegd. Een enorm mozaïek beslaat de vloer van het voorportaal dat leidt naar de eigenlijke grafkamer.

Archeoloog en hoofd van de opgraving in Amphipolis Katerina Peristeri zal op 29 november de resultaten van de opgraving presenteren. Hopelijk weten we dan ook wie er in de majestueuze tombe werd begraven.

Foto’s, nieuws en een kaart van de tombe in Amphipolis

~ Natascha NeefParakalo

46295
Wetenschappers hebben in Alaska de menselijke resten van twee baby's uit de…
Opgegraven porselein uit Jingdezhen (Prinsenhof)
De Delftse stadsarcheoloog Steven Jongma is op uitnodiging van de Jingdezhen in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: