Graftombe voor koning Richard III ontworpen

Ontwerp voor de tombe van Richard III (Van Heyningen and Haward Architects)

Ontwerp voor de tombe van Richard III (Van Heyningen and Haward Architects)

De kathedraal van Leicester heeft deze week plannen onthuld voor de herbegrafenis van de Engelse koning Richard III (1452-1485).

Richard III

Richard III


Het skelet van deze koning, de laatste uit het Huis Plantagenet, werd in 2012 gevonden onder een parkeerplaats in Leicester. De koning kwam in 1485 om het leven tijdens de Slag bij Bosworth en werd opgevolgd door Hendrik Tudor, koning Hendrik VII.

Na zijn dood werd het lichaam van Richard III naar Leicester gebracht waar het naakt werd tentoongesteld om te bewijzen dat de koning daadwerkelijk was gestorven. Enkele dagen later werd hij begraven op een geheime locatie. Later kwam er toestemming om in een kerk een graf met monument te bouwen. De locatie van deze kerk, ging in de loop der tijd verloren, maar enige tijd geleden vonden archeologen het vrijwel intacte skelet van de koning.

Zoals al eerder aangekondigd komt er een officiële herbegrafenis. Of dit in Leicester zal zijn staat nog niet helemaal vast. De zogenaamde Plantagenet Alliance, waarin afstammelingen van de koning zijn verenigd, pleit ervoor de herbegrafenis plaatsvindt in York omdat de koning daar een groot deel van zijn leven woonde.

- advertentie -

Kalkstenen sarcofaag

De kathedraal van Leicester gaat er echter van uit de herbegrafenis daar plaats gaat vinden en heeft al plannen ontwikkeld. Zo is er bijvoorbeeld een ontwerp voor een tombe gepresenteerd. Op de kalkstenen sarcofaag is een uitgesneden kruis te zien. De kist staat op een afbeelding van een witte roos, een symbool van het Huis York waar Richard ook toe behoorde.

Op het graf moeten de naam van de koning, zijn geboorte- en sterfdatum en zijn persoonlijke motto Loyaulte me Lie (Trouw bindt me) gegraveerd worden. Ook is het de bedoeling dat er een afbeelding van een wild zwijn op het graf wordt geplaatst omdat dit het embleem van de koning was.

De monstransDe rechtbank Midden-Nederland heeft twee mannen uit…
Afb: Catawiki
Een van de kaarten waarop geboden kan worden…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: