Dark
Light

‘Gratie voor veroordeelde homoseksuelen’

Auteur:
1 minuut leestijd
Standbeeld van Alan Turing op Bletchley Park (cc - Antoine Taveneaux)
Standbeeld van Alan Turing op Bletchley Park (cc - Antoine Taveneaux)

Al 85.000 Britten hebben een petitie ondertekend waarin de Britse regering opgeroepen wordt om gratie te verlenen aan alle mensen die in het verleden ooit veroordeeld zijn wegens homoseksualiteit.

Ruim een jaar geleden werd postuum gratie verleend aan de beroemde wiskundige en codekraker Alan Turing, die in de jaren vijftig was veroordeeld omdat hij homoseksuele handelingen had verricht. De ondertekenaars van de petitie willen nu dat alle homoseksuelen die veroordeeld zijn gratie krijgen. In totaal zouden dat er zo’n 49.000 zijn.

De initiatiefnemers hebben ook een brief gepubliceerd in de krant The Guardian waarin de regering gevraagd wordt de zaak op te pakken.

The Imitation Game

Onder de ondertekenaars onder meer bekende Britten als schrijver en presentator Stephen Fry en Benedict Cumberbatch, die onlangs nog de hoofdrol speelde in de film The Imitation Game, over het leven van Alan Turing.

Volgens heb hebben de oude homofobe wetten in het Verenigd Koninkrijk de levens van ontzettend veel homoseksuele en biseksuele ondraaglijk gemaakt.

“Het komt toe aan de jonge leiders van vandaag, daarbij inbegrepen de hertog en de hertogin van Cambridge (prins William en Catherine), om deze smet op onze geschiedenis te erkennen en niet toe te laten dat deze behouden blijft.”

Boek: Wereldgeschiedenis van de homoseksualiteit

Trailer van ‘The Imitation Game’:

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

Zelfde rubriek

×