Gratis colleges Maarten van Rossem over 500 jaar geschiedenis

Maarten van Rossem tijdens de Nacht van de Geschiedenis in 2010 - Foto: CC

Maarten van Rossem tijdens de Nacht van de Geschiedenis in 2010 – Foto: CC

Historicus Maarten van Rossem geeft komend najaar vier gratis hoorcolleges over vijfhonderd jaar geschiedenis. Interessant is dat de colleges niet alleen in Utrecht te volgen zijn, maar ook live via internet uitgezonden worden.


De collegeserie is georganiseerd door Studium Generale in samenwerking met Home Academy. Het eerste college vindt plaats op dinsdagavond 29 oktober.

Vijfhonderd jaar geschiedenis

Een bekende historicus schreef eens dat er tussen de landbouwrevolutie van zo’n 12.000 jaar geleden en 1492, toen Columbus Amerika ontdekte, eigenlijk niets bijzonders gebeurde. Wereldrijken ontstonden en verdwenen weer, maar het dagelijks leven van de gewone landbouwer zou niet wezenlijk veranderd zijn, of hij nu in China, in het Romeinse Rijk of in het Frankrijk van de late Middeleeuwen woonde.

Dat was in ieder geval anders in de tijd daarna. De industriële revolutie veranderde de wereld ingrijpend. Er is nauwelijks een groter verschil denkbaar dan dat tussen de technische mogelijkheden in 1800 en die in 1900.

- advertentie -

Welvaart

Tijdens de hoorcolleges, die om de twee weken gegeven worden, bekijkt Maarten van Rossem wat daar precies de oorzaken van waren. De historicus legt uit hoe de uitbuiting van nieuwe continenten en de militaire superioriteit samen met de Reformatie en de wetenschappelijke revolutie de sprong mogelijk maakte. Ook hij staat hij stil bij de vraag hoe de welvaart uiteindelijk wist door te dringen tot alle lagen van de samenleving.

De twee uur durende colleges worden steeds gegeven in de aula van het Academiegebouw van de universiteit van Utrecht (Domplein 29). Bezoek voor meer informatie en het volledige programma de website van Studium Generale.

Eerdere hoorcolleges van Maarten van Rossem:

Still YouTubeBij ontgroenen denk je al snel aan…
Jetty Paerl in 1956 - Foto: CC/VaraZangeres Jetty…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: