Gratis eBook over Foekje Dillema

Foto: CC/Max Dohle

Max Dohle, auteur van de biografie Het verwoeste leven van Foekje Dillema, heeft een nieuw boek gemaakt over de Friese hardloopster Foekje Dillema. Het boek verschijnt als eBook en is gratis te downloaden.

Met de biografie Het verwoeste leven van Foekje Dillema won Dohle zilver bij de verkiezing van het beste sportboek van 2008. In het boek staat hij uitvoerig stil bij Dillema’s carrière als atlete en de reden dat er in 1950 een eind kwam aan die loopbaan.- advertentie -

Omslag van het eBook

Foekje Dillema (1926-2007) meldde zich eind jaren veertig in sneltreinvaart als concurrente van Fanny Blankers-Koen. De sprintster bleek een enorm talent op de 100 en 200 meter. In het kamp van Fanny Blankers-Koen was men er echter van overtuigd dat Dillema in werkelijkheid een sprinter was en dus eigenlijk in mannenwedstrijden thuishoorde. Na een seksetest werd Dillema door de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) geschorst. Ze zou geen vrouw zijn. In 2008 werd de atlete na een DNA-test gerehabiliteerd. Dillema was wel degelijk een vrouw.

In het nieuwe eBook getiteld Ze zeggen dat ik geen meid ben, legt Max Dohle aan de hand van nieuwe gegevens uit waarom Foekje Dillema destijds werd geschorst. Dohle:

Lange tijd is aangenomen dat Jan Blankers (de trainer en echtgenoot van Fanny Blankers-Koen, red.) achter deze schorsing zat. Uit de nu bekende gegevens blijkt echter dat Dillema is geschorst, omdat ze naast vrouwelijke ook mannelijke geslachtskenmerken had. Dat blijkt niet alleen uit genetisch onderzoek, maar ook uit de diagnose van de keuringsarts in 1950. Ook die is nu bekend.

Het nieuwe boek is volgens Dohle een “toegift” op de enkele jaren geleden verschenen biografie. Ze zeggen dat ik geen meid ben is onder meer gratis te downloaden vanaf www.foekjedillema.nl

Delftsblauwe tegeltjes met rookmotiefDe collectie antieke rookwaren van het…
Foto: RCEHet Consortium Grensmaas heeft besloten geld uit te…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: