Dark
Light

Graven verzetsstrijders mogelijk gevonden

Auteur:
1 minuut leestijd

Loonse en Drunense duinen
In de Loonse en Drunense Duinen in Brabant hebben medewerkers van Defensie mogelijk twee massagraven gevonden waar al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog naar wordt gezocht.

In het gebied rond de duinen gaan al tijden verhalen rond over massagraven van verzetsstrijders die zich in het gebied zouden bevinden. Afgelopen week ging een groep genisten op oefening in het gebied. Ze kozen volgens Defensie bewust voor deze locatie vanwege de verhalen die over het gebied rond



gaan:

De genisten waren op de hoogte van de suggestie dat er een link kon zijn met vermiste en vermoedelijk geëxecuteerde verzetsstrijders.

Na enige tijd speuren stuitten de genisten op twee verstoringen op de radar. Die duiden op locaties waar de grond anders van samenstelling is. Eromheen vonden de genisten prikkeldraad, munitie en een mortier. Mogelijkheid gaat het hier om twee kuilen waar geëxecuteerde verzetsleden door de Duitsers werden begraven.

Er was al een verhaal bekend over deze locatie van ene Rien Broeders. Tijdens de oorlog woonde hij als kind in dit gebied. Hij wist dat de Duitsers er een schietbaan hadden en ook dat er twee kuilen waren, omringd door prikkeldraad. De Duitsers zouden deze kuilen hebben aangelegd om zich in te verschuilen bij dreigend gevaar. Kort na de oorlog constateerde Broeders tot zijn verbazing dat de kuilen volledig waren dichtgegooid.

Of er gegraven zal worden op de plek waar de genisten verstoringen op de radar aantroffen is nog niet bekend.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×