Graven verzetsstrijders mogelijk gevonden

Loonse en Drunense duinen

In de Loonse en Drunense Duinen in Brabant hebben medewerkers van Defensie mogelijk twee massagraven gevonden waar al sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog naar wordt gezocht.

In het gebied rond de duinen gaan al tijden verhalen rond over massagraven van verzetsstrijders die zich in het gebied zouden bevinden. Afgelopen week ging een groep genisten op oefening in het gebied. Ze kozen volgens Defensie bewust voor deze locatie vanwege de verhalen die over het gebied rondgaan:

- advertentie -

De genisten waren op de hoogte van de suggestie dat er een link kon zijn met vermiste en vermoedelijk geëxecuteerde verzetsstrijders.

Na enige tijd speuren stuitten de genisten op twee verstoringen op de radar. Die duiden op locaties waar de grond anders van samenstelling is. Eromheen vonden de genisten prikkeldraad, munitie en een mortier. Mogelijkheid gaat het hier om twee kuilen waar geëxecuteerde verzetsleden door de Duitsers werden begraven.

Er was al een verhaal bekend over deze locatie van ene Rien Broeders. Tijdens de oorlog woonde hij als kind in dit gebied. Hij wist dat de Duitsers er een schietbaan hadden en ook dat er twee kuilen waren, omringd door prikkeldraad. De Duitsers zouden deze kuilen hebben aangelegd om zich in te verschuilen bij dreigend gevaar. Kort na de oorlog constateerde Broeders tot zijn verbazing dat de kuilen volledig waren dichtgegooid.

Of er gegraven zal worden op de plek waar de genisten verstoringen op de radar aantroffen is nog niet bekend.

Detail van de omslag van het boek van Van…
[caption id="attachment_15357" align="alignleft" width="265"]Hendrik Jan de HaasIn de periode 1940-1944 zijn ruim…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: