Gravin Margaretha van Beieren (1311-1356)

Margaretha van Beieren

Margaretha van Beieren

Dochter van graaf Willem III van Holland en Johanna van Valois. Trouwde in 1324 in Keulen met de Duitse Keizer Lodewijk IV (Van Beieren).

Als haar broer Willem IV, die graaf is van Holland, in 1345 kinderloos sterft, volgt zij hem op. Margaretha wordt gravin van Holland, Zeeland en Henegouwen. Eigenlijk was haar zoon Willem V de rechtmatige troonopvolger, maar omdat deze nog te jong was nam zij de taken waar.

Conflict

Willem V krijgt al wel enkele bestuurlijke taken. In 1349 breken er conflicten uit tussen de aanhangers van Margaretha van Beieren en de aanhangers van haar zoon Willem V. De Slag bij Zwartewaal is hiervan een van de bekendste conflicten. Het conflict gaat de geschiedenis in als de Hoekse en de Kabeljauwse twisten, waarbij de zogenaamde Hoeken streden voor de ‘zaak’ van Margaretha. Aan de kant van haar zoon Willem V stonden de zogenaamde Kabeljauwen.

Het conflict zorgt er in 1354 voor dat ze afstand doet van haar macht in Zeeland en Holland. Als Margaretha in 1356 overlijdt, erft haar zoon Willem V het laatste gebied waar Margaretha de dienst uit maakte: Henegouwen.

- advertentie -
Balthasar Gerards schier Willem van Oranje neer, 1584
Balthasar Gerards, de man die in 1584 Willem van Oranje vermoordde. Door…
Graaf Willem V (1330-1389)Zoon van Margaretha van Beieren…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: