Grieken en Britten praten over Elgin Marbles

Zaal in het in het British Museum met Elgin marbles – Foto: CC

Griekenland gaat in het najaar met het British Museum in Londen praten over een teruggave van fragmenten van het Parthenon. Dat heeft Demetrios Pantermalis, directeur van het Acropolismuseum, gezegd.

Hij wil dat de marmeren handen, hoofden en benen die onderdeel waren van beelden van de tempel worden teruggegeven. Pantermalis deed tijdens een Unesco-bijeenkomst in juni een voorstel aan de leiding van het Londense museum. De Britten zijn daar volgens hem inprincipe mee akkoord gegaan.

- advertentie -

Griekenland en Groot-Brittannië hebben al tientallen jaren ruzie over de teruggave van de zogenaamde Elgin Marbles. De 2500 jaar oude friezen van het Parthenon werden door Lord Elgin in 1806 vanuit Athene naar Londen vervoerd, met toestemming van de toenmalige Ottomaanse bezetters.

In 1816 verkocht Lord Elgin de fragmenten aan het British Museum, waar ze nu een van de belangrijkste bezienswaardigheden zijn. Volgens de Britten zijn de stukken onderdeel van het werelderfgoed en zijn ze in Londen beter toegankelijk voor het publiek. Griekenland vindt dat de friezen thuishoren in Athene. In het nieuwe Acropolismuseum, dat in juni 2009 werd geopend, is ruimte gereserveerd voor de Elgin Marbles.

~ Parakalo

Fresco voor en na de 'restauratie'Ze bedoelde het goed…
De kwijtgeraakte etsEen ets van Rembrandt is onlangs verdwenen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: