Griekse coalitie wil geld Tweede Wereldoorlog terugeisen

Duitse soldaten in Athene tijdens de Tweede Wereldoorlog - Foto: CC / Bundesarchiv

Duitse soldaten in Athene tijdens de Tweede Wereldoorlog – Foto: CC / Bundesarchiv

De Griekse radicaal linkse coalitie Syriza wil als het aan de macht is miljarden euro’s van Duitsland terug gaan eisen. De politieke groepering vindt dat Duitsland het geld moet terugbetalen dat Griekenland tijdens de Tweede Wereldoorlog onder dwang werd geleend.


Alexis Tsipras, de voorzitter van Syriza, heeft dat vrijdag gezegd. Volgens Tsipras is Griekenland geld schuldig aan Duitsland, maar geldt dat omgekeerd ook. “Het uur van de afrekening komt”, aldus de politicus.

Griekenland verstrekte in 1942 een lening van 3,5 miljard dollar aan nazi-Duitsland. Dit geld is nooit terugbetaald en volgens sommige Griekse berekeningen zou het uitstaande bedrag inmiddels zijn opgelopen tot veertig miljard euro.

VN-tribunaal

Een jaar geleden dreigde Griekenland nog om bij het VN Tribunaal in Den Haag nieuwe herstelbetalingen eisen voor de bezetting door de nazi’s. De Duitsers zouden het momenteel noodlijdende Griekenland miljarden euro’s verschuldigd zijn vanwege de ravage die is aangericht en de grondstoffen die zijn meegenomen.

- advertentie -

In de Tweede Wereldoorlog hadden de Grieken zwaar te lijden onder de Duitse bezetting. Hele dorpen werden uitgemoord door de nazi’s en grondstoffen werden gestolen. In Athene stierven mensen de hongerdood. Na de oorlog is de oorlogsschuld nooit betaald, zeggen de Grieken.

Gerelateerde boeken:

Huis Rijswijk op een pentekening van Jan de Beijer
Troonrede van 1976 - Still YouTube

[caption id="attachment_36868" align="alignleft" width="265"] Troonrede van 1976 - Still YouTube

Elke derde dinsdag…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: