Griekse koning wilde Elgin Marbles terugkopen

Parthenon op de Acropolis

De Griekse koning Otto wilde marmeren elementen van de Acropolis terugkopen van Engeland. Dat staat in officiële documenten uit de periode 1834-1842.

In de documenten wordt gesproken over het terughalen van elementen van het Parthenon en de Nike-tempel die zo’n veertig jaar daarvoor in opdracht van de Britse Lord Elgin waren verwijderd van de Acropolis.

De Grieken wilden weten hoeveel de marmeren

- advertentie -figuren zouden kosten op de Europese kunstmarkt, mogelijk met de intentie om ze te kopen. “Griekenland stelde voor om de Engelsen enkele minder belangrijke oudheden te geven in ruil voor beelden van Athena Nike”, aldus de directeur van het Acropolis Museum, Demetrios Pantermalis.’

De marmeren elementen van de Acropolis werden verscheept naar Londen en in 1816 tentoongesteld in het British Museum. Ze zijn daar nu nog steeds.

Griekenland probeert al decennia lang de ‘Elgin Marbles’ terug te halen naar Athene, maar Engeland wijst alle verzoeken af. Volgens de Britten zijn de stukken onderdeel van het Werelderfgoed en zijn ze in Londen beter toegankelijk voor het publiek.

~ Natascha NeefParakalo

Minder aanvragen Fonds PodiumkunstenBij het Fonds Podiumkunsten is dit…
De gedemilitariseerde zone (DMZ) De Amerikaanse president Barack Obama

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: