Groninger Museum gered door gemeente

Foto: Ralph Richter © Groninger Museum

De gemeente Groningen schiet het in financiële problemen verkerende Groninger Museum te hulp met een ‘eenmalige financiële injectie’.

Het college van B&W besloot afgelopen week een bedrag van 1,9 miljoen beschikbaar te stellen aan het museum zodat de acute problemen aangepakt kunnen worden. De gemeente heeft wel eisen aan de steun verbonden. Zo wil het bijvoorbeeld mede bepalen wie de opvolger wordt van de opgestapte museumdirecteur Kees van Twist.Ook wil de gemeente betrokken worden bij de invulling van een nieuwe Raad van Toezicht.

- advertentie -

Naast de financiële injectie van 1,9 miljoen stelt de gemeente extra geld beschikbaar voor groot onderhoud.

Het Groninger Museum kampt al enige tijd met financiële problemen. Eind december bleek er een tekort te zijn van 4,3 miljoen euro terwijl eerder werd gesproken van een tekort van ‘slechts’ 1,1 miljoen. Vanwege de problemen stapte de Raad van Toezicht van het museum op en ook museumdirecteur Kees van Twist verliet het museum.

Het museum is onder meer in de financiële problemen geraakt door een verbouwing die met 6,5 miljoen euro veel duurder uitpakte dan beraamd. Ook heeft het Groninger Museum de afgelopen tien jaar veel schulden gemaakt door leningen af te sluiten.

Aankomende woensdag wordt in de Groningse gemeenteraad gesproken over het reddingsplan van het college.

jetses-leesplank-vertelplaat
Aap - © Noordhoff Uitgevers B.V.Het beroemde leesplankje Aap-Noot-Mies…
rafael-teyers-265
Tekening van Rafaël - Foto: Teylers MuseumIn het Teylers…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: