Groninger Museum verwerft schilderij van Jan Wiegers

Zittend Naakt - Jan Wiegers, 1925 (Groninger Museum)

Zittend Naakt – Jan Wiegers, 1925 (Groninger Museum)

Het Groninger Museum heeft een schilderij van Jan Wiegers uit 1925 aan de collectie toegevoegd. Het schilderij, getiteld Zittend naakt, is volgens het museum een goed voorbeeld van de expressionistische schilderkunst die gedurende de periode 1922-1927 binnen de Groninger Ploeg tot stand kwam.


Op de achterzijde van dit schilderij is ook een voorstelling te vinden, een portret van het Ploeglid Johan van Zweden. Jan Wiegers (Kommerzijl 1893- 1959 Amsterdam) was in 1918 één van de oprichters van de Groninger Kunstkring De Ploeg. Vanwege zijn slechte gezondheid werd hij in 1920 door zijn Ploegvrienden in staat gesteld te kuren in Davos in Zwitserland. Daar ontmoette hij Ernst Ludwig Kirchner, de belangrijkste vertegenwoordiger van het Duits expressionisme. Wiegers raakte geheel in de ban van zijn persoon en werk. Eenmaal terug in Groningen introduceerde hij nieuwe schilderkunstige vormen en technieken aan zijn vrienden van De Ploeg.

Wiegers werd met name bekend door zijn portretten en landschappen. In de jaren twintig van de vorige eeuw schilderde hij daarnaast ook expressionistische naakten.

Het Groninger Museum kon het schilderij van Wiegers aankopen dankzij steun van de Vereniging Rembrandt.

- advertentie -
Amerikaanse zeearend (cc - Adrian Pingstone)
Amerikaanse zeearend (cc - Adrian Pingstone)Museum Meermanno in…
Rijksmuseum Amsterdam
Rijksmuseum AmsterdamEen bezoek aan het Rijksmuseum gaat meer…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: