Groot Dada-archief naar Museum Dr8888

Theo van Doesburg - affiche voor Dada-Soiree, 1922

Theo van Doesburg – affiche voor Dada-Soiree, 1922

Schrijver en dichter K. Schippers schenkt zijn volledige archief over de kunststroming Dada aan Museum Dr8888 in Drachten. Dat meldt de Leeuwarder Courant.


De kunststroming, die in de Eerste Wereldoorlog in het Zwitserse Zürich ontstond, is onder meer gebaseerd op een afkeer voor oorlog. Veel van de vrij pacifistische kunstenaars van het dadaïsme hielden zich bezig met beeldende kunst, poëzie, theater en grafisch ontwerp. Bekende Nederlandse dadaïsten waren Otto van Rees, Paul Citroen en Hendrik Werkman.

K. Schippers schreef in 1974 het boek Holland Dada over de ‘veldtocht’ vanaf 1923 van bekende Dada- en Stijl-kunstenaars als Kurt Schwitters, Theo van Doesburg en Vilmos Huszár door Nederland.

Museum Dr8888 wil de nieuwe stukken over het dadaïsme digitaliseren en zo toegankelijk maken voor een breed publiek. Vanaf 12 april zijn stukken uit het archief van Schippers te zien in de tentoonstelling ‘Holland Dada’.

- advertentie -
Bij nader inzien
Kaart met daarop de 31 Odyssee-projecten (NWO)De afgelopen…
Beaching A Boat, Brighton - John Constable
Beaching A Boat, Brighton - John ConstableTate Gallery…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: