Groot deel ‘Nixon Tapes’ vrijgegeven

Nixon en Brezhnev, 1973

Nixon en Brezhnev, 1973

Tussen 1971 en 1973 maakte de Amerikaanse president Richard Nixon in het geheim geluidsopnames in zijn kantoor, het Oval Office. Deze week is een 340 uur van dit audiomateriaal vrijgegeven. De opnamen geven een bijzonder inkijkje in het leven van de president.


Het geluidsmateriaal is te downloaden via de site van de Nixon Library. Behalve audio zijn er ook 140.000 pagina’s met memo’s en andere documenten vrijgegeven.

Richard Nixon is de enige Amerikaanse president die opstapte. Hij deed dit in 1974 vanwege het Watergateschandaal.

De president was vrij paranoïde en gaf in 1971 opdracht om in verschillende ruimten in het Witte Huis, waaronder hety Oval Office, geluidsopnames te maken. In totaal werd er tussen februari 1971 en juli 1973 in het geheim 3700 uur aan gesprekken opgenomen.

De vrijgegeven tapes beslaan de periode van 9 april 1973 tot 12 juli 1973, een dag voordat de Senaatscommissie die het Watergate-schandaal onderzocht bekendmaakte dat er in het geheim geluidsopnames waren gemaakt.

Nog niet alle tapes zijn overigens vrijgegeven. Zo´n zevenhonderd uur aan audio blijft voorlopig geheim omdat dit materiaal de veiligheidsbelangen van de Verenigde Staten mogelijk zou kunnen schaden.

Gesprek met Breznjev

Een van de geluidsopnamen bevat een gesprek dat Richard Nixon in 1973 voerde met Sovjet-leider Leonid Brezjnev, voorafgaand aan een Amerikaans-Russische top. De twee wereldleiders praten in dit gesprek op een vrij gemoedelijke toen met elkaar, alsof ze oude kameraden zijn. Nixon en Brezjnev praten bijvoorbeeld over de studies van hun kinderen.

Nixon bekijkt in het gesprek ook of Brezjnev te porren is voor samenwerking. Zo zegt hij onder meer:

We moeten erkennen dat wij aan het hoofd van de twee machtigste staten staan. In onderhandelingen zullen we natuurlijk verschillen hebben, maar het is essentieel dat onze naties waar mogelijk samenwerken. Als we besluiten om samen te werken, kunnen we de wereld veranderen.

Op andere geluidsopnamen zijn onder meer ook de latere presidenten Ronald Reagan en George H.W. Bush te horen.

Gerelateerde uitgaven:

Zonsondergang bij SchiermonnikoogDe Waddenzee staat sinds 2009 op…
De dvd Geschiedenis van Jazz is een fraaie twaalfdelige dvd-serie van de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: