Groot spinnenfossiel gevonden in China

Foto: Paul Selden

Amerikaanse wetenschappers hebben in China een zeer oud fossiel van een tot nu toe onbekende spinnensoort ontdekt. De universiteit van Kansas heeft dat bekendgemaakt.

Het gaat om een vrouwtjesspin met een spanwijdte van ongeveer vijftien centimeter. Het lijf van de spin blijkt niet zo heel groot te zijn geweest. De poten maakten van het dier een grote spin. Niet eerder is er zo´n grote fossiele spin gevonden.

Het dier leefde volgens Paul Selden

- advertentie -van universiteit van Kansas ongeveer 165 miljoen jaar geleden. De vondst is gedaan in Binnen-Mongolië, een autonome regio in het noorden van China. Doordat het fossiel zo duidelijk is konden de wetenschappers met zekerheid vaststellen dat het om een vrouwtje gaat.

De spin behoort tot de Nephila-familie. Spinnen van deze soort komen vandaag de dag voor in tropische en sub-tropische gebieden. De vondst van het fossiel bewijst dat de soort al tijdens het Jura op aarde leefde. De volledige naam van de tot nu toe onbekende spinnensoort luidt dan ook toepasselijk Nephila jurassica.

Volgens een oude Tibetaanse encyclopedie werd hersenchirurgie 2900 jaar geleden al toegepast…
Afbeelding van een bruine grootoorvleermuis in de 'Iconographia Zoologica'Duizenden…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: