Dark
Light

Grootste schip ter wereld toch niet vernoemd naar oorlogsmisdadiger

Auteur:
1 minuut leestijd
De Pieter Schelte - cc
De Pieter Schelte - cc

Het Zwitsers-Nederlandse offshorebedrijf Allseas vernoemde het grootste schip ter wereld onlangs naar Pieter Schelte. Dat kwam het bedrijf echter op kritiek te staan. Naast oprichter van de voorloper van het bedrijf was Schelte namelijk ook oorlogsmisdadiger. Uiteindelijk is daarom nu besloten het schip toch maar een andere naam te geven.

Heerema in uniform van de SS op de dag van zijn huwelijk, december 1942 (cc - Spaarnestad)
Heerema in uniform van de SS op de dag van zijn huwelijk, december 1942 (cc – Spaarnestad)
Allseas heeft dat vrijdag bekendgemaakt. Pieter Schelte Heerema (1908-1981) deed tijdens de Tweede Wereldoorlog als officier dienst in de Waffen-SS en werd later als oorlogsmisdadiger veroordeeld. Hij was ook antisemiet. Zo hield hij in 1941 bijvoorbeeld een toespraak waarin hij het “Joodse Ras” een “parasitair ras” noemde.

Pieter Schelte Heerema werd na de oorlog veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf. Later vertrok hij naar Venezuela waar hij een aannemersbedrijf in betonconstructies oprichtte.

Shell

Momenteel staat Heerema’s zoon Edward aan het roer van Allseas. Als eerbetoon aan zijn vader vernoemde hij het mammoetschip enige tijd geleden naar hem. Vanwege het oorlogsverleden van Pieter Schelte Heerema kwam hier echter veel kritiek op, onder meer van de internationale transportvakbond ITF. De vakbond riep Shell op het schip niet in te zetten bij de ontmanteling van booreilanden in de Noordzee.

Na aanhoudende kritiek heeft Allseas nu dus besloten het schip een andere naam te geven. Welke is nog niet bekend. Het schip – dat 382 meter lang en 124 meter breed is – wordt momenteel afgemonteerd in de Rotterdamse haven bij de Tweede Maasvlakte.

Het Centrum Documentatie Informatie Israël (CIDI) is blij dat het schip een andere naam krijgt:

Overzicht van boeken over de Tweede Wereldoorlog

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×