Grote expositie over de wereld van Walt Disney

Bij het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn is vanaf volgende maand een grote tentoonstelling te zien over de wereld van Walt Disney. Het publiek kan onder meer in het museum terecht voor het allereerste Mickey Mouse en Donald Duck speelgoed uit de jaren dertig en veertig van de vorige eeuw.

Expositie Disney Mania, Museum van de 20e Eeuw in Hoorn

Expositie Disney Mania, Museum van de 20e Eeuw in Hoorn


Het museum besteedt daarnaast aandacht aan films als Sneeuwwitje, Fantasia, Mary Poppins en Pinokkio, aan de Disney pretparken, na-oorlogse merchandise, strips en boeken en recente Pixar-films als Toy Story en Nemo. Verder staat het museum stil bij het verhaal achter Walt Disney zelf, de man die alles bedacht en vormgaf.

Dankzij particuliere verzamelingen kan het Hoornse museum naar eigen zeggen een mooi overzicht tonen van negentig jaar Disney in al zijn facetten. Het museum:

“Verdeeld over thema’s is te zien dat er al vanaf het eerste begin veel Disney-merchandise in de winkels lag, van horloges tot poppen, van emmertjes tot spellen. Objecten waar verzamelaars nu soms kapitalen voor over hebben. We laten de mooiste stukken zien, vaak nog met de originele doos ernaast.”

Ook affiches en ‘cels’ (originele tekeningen van de tekenfilms) geven een gedetailleerd beeld van de tekenkunst die uit de Disney-studio’s kwam. Filmfragmenten, foto’s en objecten brengen klassiekers als Sneeuwwitje, Jungle Boek, 101 Dalmatiërs, Robin Hood, Assepoester, Peter Pan en Alice in Wonderland tot leven. De familie Duck komt uitgebreid aan bod en striphelden als Dagobert, Donald en Kwik, Kwek en Kwak zijn in de vorm van talloze boeken, pluche beesten, beeldjes, puzzels en spellen te bewonderen.

- advertentie -
Expositie Disney Mania, Museum van de 20e Eeuw in Hoorn

Expositie Disney Mania, Museum van de 20e Eeuw in Hoorn

Titel van de familietentoonstelling luidt Disney Mania. Voor kinderen zijn er puzzeltochten en een speelhoek waar ze zich kunnen verkleden. Daarnaast is speciaal voor de tentoonstelling het kantoor van Walt Disney nagebouwd.

Volgens het Museum van de Twintigste Eeuw is in Nederland niet eerder zo’n grote Disney-collectie bijeengebracht.

Walt Disney World: A Dream Come True

Bloemstilleven J.C. Lotyn (Paleis Het Loo)
Bloemstilleven J.C. Lotyn (Paleis Het Loo)Paleis Het Loo…
Turks Scheveningse vrouwen aan het werk, Anneloes Groot, collectie Haags Historisch Museum
Schaften in de fabriek in Wateringen (HHM)Om te…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: