Grote mast Batavia wordt gedemonteerd

De Batavia met beschadigde mast – Foto: Bataviawerf

Een deel van de grote mast van het schip De Batavia is woensdagnacht door stormachtig weer beschadigd geraakt. De Bataviawerf heeft daarom besloten de mast van het schip vrijdag te demonteren.

Het schip is een replica van een beroemd VOC-schip dat begin zeventiende eeuw in Amsterdam werd gebouwd. De replica van dit historische schip werd tussen 1985 en 1995 gebouwd en bevindt zich op de Bataviawerf bij Lelystad.

De replica doorstond de storm van afgelopen woensdagnacht redelijk maar de grote mast heeft wel schade opgelopen. Daarom zal deze mast vrijdag, met behulp van een ponton en twee hijskranen, worden gedemonteerd. De Bataviawerf:

- advertentie -

Als eerste zal men de bovenste twee segmenten, de stengen die scheef staan, stabiliseren. Een deel van het tuigage zal los gemaakt worden, waarna men de twee stengen verwijderd. Het onderste gedeelte van de grote mast, zal in het schip achter blijven. Begin 2013 zal deze vervangen worden.

De werkzaamheden starten rond 8.00 uur starten en duren naar verwachting de hele dag. De Bataviawerf denkt dat het schip komend weekend weer toegankelijk zal zijn voor bezoekers.

Foto: Mayo Auction and RealtyIn de VS worden later…
Margaret ThatcherDeze week is in Groot-Brittannië de film 'The…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: