Grote Pop Art-tentoonstelling in Museum Het Valkhof

Afb: Museum Het Valkhof

In Museum Het Valkhof in Nijmegen is tot begin januari een tentoonstelling te zien over de Pop Art stroming in Europa. Volgens het museum gaat het om een unieke tentoonstelling en zijn er in West-Europa niet eerder zoveel Pop Art-werken bij elkaar gekomen.

Pop Art is een stroming in de moderne beeldende kunst die in de jaren vijftig van de vorige eeuw gelijktijdig in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten ontstond. In Frankrijk ontstond rond dezelfde tijd het nouveau réalisme. Als vader van de Pop Art wordt vaak de Britse kunstenaar Richard Hamilton genoemd. In 1954 werd in de Whitechapel Art Gallery in Londen de eerste Pop Art-tentoonstelling gehouden onder de naam This is Tomorrow. In de jaren hierna ontwikkelde de kunststroming zich verder.


Museum Het Valkhof:

- advertentie -

Inmiddels hebben de hemelbestormende jaren zestig een legendarische status gekregen. De tijd is rijp om een breed publiek kennis te laten maken met de kunst van David Hockney, Richard Hamilton, Peter Blake, Gerhard Richter, Martial Raysse, Jean Tinguely, Niki de Saint Phalle en vele anderen. Zij waren de pioniers van de Europese Pop Art.

Voor de tentoonstelling zijn honderd werken vijftig verschillende kunstenaars bij elkaar gebracht. De werken zijn onder meer afkomstig uit het Centre Pompidou in Parijs, het Gulbenkian Museum in Lissabon, Museum Thyssen Bornemisza in Madrid en het museum Lodz in Polen.

De tentoonstelling is ingedeeld in acht thema’s: ‘genot, welvaart en vrije tijd’, ‘space age – de ruimtevaart’, ‘politiek’, ‘iconen’, ‘iconen – diva’s’, ‘assembleren – etaleren’, ‘spiegel van het leven’ en tenslotte ‘anonieme realiteit’. De thema’s zijn volgens het museum kenmerkend voor de ontwikkelingen en gebeurtenissen in de jaren zestig. In de expositie is ook een documentaire te zien over Pop Art in Europa, gemaakt door filmmaakster Els Dinnissen.

De tentoonstelling, getiteld Pop Art in Europa, is nog te zien tot en met 6 januari 2013.

michelle-skelet-nieuw-land
Michelle - Foto: Nieuw LandEen prehistorische skelet dat enkele…
De Brieflezende Vrouw - Johannes Vermeer, ca. 1663Het beroemde…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: