Grote schenking voor Van Abbemuseum

E.A. Permyak, Missing Threads, Cover, Second edition, 1980. Design Ilya Kabakov – LS collection, Nijmegen

Twee Nijmeegse verzamelaars hebben het Van Abbemuseum in Eindhoven een grote schenking gedaan. Het gaat om een collectie twintigste-eeuwse boekkunst en naslagwerken over Russische kunst.

De schenking is gedaan door verzamelaars Albert Lemmens en Serge Stommels. De zogenaamde LS-collectie bestrijkt de geschiedenis van de Russische kunst binnen en buiten Rusland en de Sovjet-Unie en bestaat uit onder meer kunstenaarsboeken, kinderboeken, grafiek en tijdschriften.


Een deel ervan bestaat uit boeken en tijdschriften die vormgegeven of geïllustreerd werden door de kunstenaars El Lissitzky (1890-1941) en Ilja Kabakov (1933).

- advertentie -

Diana Franssen, curator van het Van Abbemuseum:

De schenking is erg waardevol voor ons. Hoewel we vanwege het werk van El Lissitzky in de collectie al een uitgebreide literatuurverzameling over de Russische kunst hebben, bezit de LS collectie zoveel primair bronnenmateriaal, efemera, kunstenaarsboeken, grafiek en referentieboeken dat het Van Abbemuseum dankzij deze donatie het grootste en openbaar toegankelijke kenniscentrum op het gebied van twintigste-eeuwse Russische kunst in West-Europa is geworden.

Vanaf eind dit jaar is in het museum een tentoonstelling te zien met werk van de kunstenaars El Lissitzky en Ilja Kabakov. Ook zullen dan boeken over deze kunstenaars worden getoond die afkomstig zijn uit de LS-collectie.

Russland – Neues Bauen in der Welt, Wenen, cover, 1930. Design El Lissitzky. LS collection, Nijmegen

Olympia - Foto: CC/Karta24De gewapende roofoverval op een museum…
sporen-naar-het-front
'Sporen naar het front'Het Spoorwegmuseum in Utrecht komt volgend…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: