Grote Seurat-tentoonstelling in Otterlo

Seurat. Meester van het Pointillisme

Georges Seurat, Le Cirque, 1891 (Musée d’Orsay, Parijs)

Georges Seurat, Le Cirque, 1891 (Musée d’Orsay, Parijs)

Bij het Kröller-Müller Museum in Otterlo is vanaf 23 mei een tentoonstelling te zien met werk van de Frans kunstschilder en tekenaar Georges Seurat (1859-1891). Samen met Paul Signac wordt hij beschouwd als grondlegger van het neo-impressionisme.

Seurat overleed al op de leeftijd van 31 jaar. In zijn korte carrière maakte hij maar zo’n 50 schilderijen. Met bruiklenen van musea en particulieren van over de hele wereld brengt het Kröller-Müller Museum 23 van deze schilderijen bij elkaar. Daarnaast zijn er 24 tekeningen van de Fransman te zien. Het is de eerste keer dat het geschilderde en getekende oeuvre van Seurat uitgebreid in Nederland te zien is. Ook het bekende werk Le Cirque, topstuk uit Musée d’Orsay, komt naar Otterlo.

Het Kröller-Müller Museum:

“Seurat behoort tot de top van de Parijse avant-garde en wisselt ideeën uit met gelijkgestemde kunstenaars en schrijvers. De Franse hoofdstad ontwikkelt zich in de loop van de negentiende eeuw tot een moderne metropool met brede boulevards, grote parken, commerciële uitgaansgelegenheden en een ring van voorsteden. Seurat vindt er volop onderwerpen. Van de wufte ‘can can’ in Le Chahut tot de Eiffeltoren, die hij schildert nog voor dat deze is voltooid.”

Seurat had invloed op een groot aantal kunstenaars. Via zijn vriend Signac verspreidde het het neo-impressionisme zich in Frankrijk, België en Nederland onder kunstenaars als Maximilien Luce, Henry van de Velde, Théo van Rysselberghe en Jan Toorop. Met zo’n 60 werken van deze en andere kunstenaars brengt het Kröller-Müller Museum ook de verspreiding van Seurats nieuwe schilderkunst in beeld.

- advertentie -

De tentoonstelling Seurat. Meester van het pointillisme is te zien van 23 mei tot en met 7 september 2014.

Bekijk ook: Meesterwerken van Georges Seurat

Seurat. Meester van het pointillisme

Waterlelies - Claude Monet, 1907
Waterlelies - Claude Monet, 1907Bij veilinghuis Christie's in…
Een ander cipres-schilderij van Vincent van Gogh
Een ander cipres-schilderij van Vincent van GoghIn Spanje

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: