Dark
Light

Grote tentoonstelling over Nederlandse strips

Auteur:
1 minuut leestijd
Jan Goeverneur, Avonturen van mijnheer Prikkebeen, 5de druk, Rotterdam 1888. Collectie Matla, Den Haag
Jan Goeverneur, Avonturen van mijnheer Prikkebeen, 5de druk, Rotterdam 1888. Collectie Matla, Den Haag

Bij Museum Meermanno in Den Haag is vanaf zaterdag een grote tentoonstelling te zien over de geschiedenis van het Nederlandse beeldverhaal. De tentoonstelling, getiteld Strips! 200 jaar Nederlands beeldverhaal, is chronologisch van opzet en geeft de ontwikkeling van het beeldverhaal in Nederland weer.

Worstelende Dick - Afb: Meermanno
Worstelende Dick – Afb: Meermanno
Het museum staat echter ook stil bij het maken van strips. Zowel de techniek als de kunst van het tekenen en het maken van een verhaallijn komen in de tentoonstelling aan de orde. Te zien zijn honderden bijzondere strips en originele tekeningen. Vier stripkenners vertellen verder over hun favoriete strips. Bezoekers kunnen zelf ook aan de slag. Zij kunnen een stripverhaal tekenen of zichzelf fotograferen in een striptheater.

Daarnaast zijn er drie kleinere presentaties. De nieuwe Eppo, 2009-2013 focust op de jongste generaties tekenaars in het blad en ‘Robbedoes, le journal de Spirou. Het langstlopende stripblad van Europa’, is ontwikkeld door Wallonie-Bruxelles International in samenwerking met het Belgisch Stripcentrum en uitgeverij Dupuis. In de museumtuin staan tot slot zeven ‘huisjes’ uit de Jan, Jans en de kinderen on tour-tentoonstelling die ter gelegenheid van het veertigjarig jubileum van de strip is gemaakt.

Stripcollectie

De tentoonstelling vormt voor Museum Meermanno de eerste stap op weg naar de verwerving van de collectie van het NIBBI (Nederlands Instituut voor het Beeldverhaal en de Boekillustratie) voor de collectie Nederland. Deze collectie bevat alle verschenen stripboeken en –tijdschriften van de laatste 200 jaar.

Strips! 200 jaar Nederlands beeldverhaal is te zien van 28 september 2013 tot en met 12 januari 2014.

Marten Toonder, Avonturen van Tom Poes. Tom Poes ontdekt het geheim van de blauwe aarde, eerste druk, Amsterdam 1941. Collectie Matla, Den Haag
Marten Toonder, Avonturen van Tom Poes. Tom Poes ontdekt het geheim van de blauwe aarde, eerste druk, Amsterdam 1941. Collectie Matla, Den Haag

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Donateurs ondersteunen ons project en dragen direct bij aan de uitbreiding van ons archief.

Meer informatie

×