Overzichtstentoonstelling over Domtoren Utrecht

Het Centraal Museum in Utrecht heeft een tentoonstelling samengesteld over de trots van de stad: de Domtoren. Waarom werd die toren 700 jaar geleden eigenlijk gebouwd? En hoe ging dat in zijn werk? In de overzichtstentoonstelling geeft het museum antwoord op deze en andere vragen.

Dit onder meer aan de hand van bijzondere schilderijen, tekeningen, middeleeuwse gereedschappen en 3D-animaties. Samen laten zij zien wat de toren in de loop der eeuwen allemaal heeft meegemaakt. Zo doorstond de Domtoren als één van de weinige grote gebouwen in Utrecht de immense storm van augustus 1674. Samen met het KNMI is uitgezocht hoe dat mogelijk was.

Gezicht op het koor en de toren van de Domkerk te Utrecht (ca. 1829) Jan Hendrik Verheyen.

Gezicht op het koor en de toren van de Domkerk te Utrecht (ca. 1829) Jan Hendrik Verheyen.

Time Lapse

Voor de tentoonstelling is ook een ‘Time Lapse’ gemaakt, waardoor bezoekers in enkele minuten tijd kunnen ontdekken hoelang er over de toren is gebouwd, en hoeveel werklieden en materialen daarvoor nodig waren. In een tentoonstellingswerkplaats kunnen bezoekers met een 3D-pen zelf miniatuur Domtorentjes maken of meebouwen aan een grote maquette van de Domtoren en -kerk. De tentoonstelling loopt van 25 juni 2016 tot en met 2 oktober 2016.

Boek: De Utrechtse Domtoren, trots van de stad

- advertentie -

Video over de Domtoren

Portrettengalerij van het Letterkundig Museum - cc
Schrijver Adriaan van Dis heeft een brandbrief gestuurd naar minister Bussemaker van…
Met nieuw archeologisch onderzoek is het gelukt om de herkomst van een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: