Guldenpostzegel bijna geschiedenis

Guldenpostzegels met daarop de beeltenis van koningin Beatrix

Postzegels waarop de waarde nog in guldens wordt aangegeven mogen vanaf november dit jaar door PostNL worden geweigerd.

Het bedrijf had al eerder aangegeven de guldenpostzegels vanaf dat moment te weigeren, maar een aantal postzegelhandelaren spande een zaak aan tegen dat besluit. Volgens de handelaren wordt een deel van hun zegels door de afschaffing minder waard.


De voorzieningenrechter in Den Haag stelde woensdag dat de twee partijen in dit geschil “diepgaand van mening verschillen”. Volgens de rechter moet er voor een grondig onderzoek een bodemprocedure plaatsvinden. Voor zo’n onderzoek zou in kortgeding geen plaats zijn. “Om die reden heeft de kortgedingrechter de eisen van de postzegelhandelaren op dit moment verworpen”, aldus de rechtbank.

- advertentie -

Of er een bodemprocedure komt is nog niet duidelijk. Vaak duren dit soort procedures meerdere jaren en dan zou het dus te laat zijn om de ongeldigheid van de guldenzegels per november van dit jaar nog tegen te houden.

Eerste Nederlandse postzegel

De eerste Nederlandse postzegel verscheen op 27 december 1851. Dat was een postzegel met daarop een afbeelding van koning Willem III. Deze zegel, die verscheen in de waarden 5,10 en 15 cent, werd ontworpen door kunstenaar Johann Wilhelm Kaiser. De eerste Belgische postzegels verschenen op 1 juli 1849.

Gerelateerde boeken:

Voorkant van de eerste editie van Action ComicsBij een…
Foto: CC/Antoine TaveneauxDe Raad van Kerken (RvK) heeft vrijdag…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: