Haags Historisch krijgt Tweede Wereldoorlogzaal

Spoor opstijgende V2-raket - Vredespaleis, december 1944 (Berssenbrugge, HHM)

Spoor opstijgende V2-raket – Vredespaleis, december 1944 (Berssenbrugge, HHM)

Op 4 mei opent het Haags Historisch Museum de Tweede Wereldoorlogzaal. In deze nieuwe zaal komt een aantal aspecten van de oorlog in Den Haag aan bod, waaronder het dagelijks leven, de Atlantikwall, het bombardement en de Jodenvervolging.

De Tweede Wereldoorlog drukte een belangrijk stempel op Den Haag. Sporen in het stadsaanzicht zijn nog altijd aanwezig, denk bijvoorbeeld aan de Atlantikwall, bunkers in de duinen en het stratenpatroon na het bombardement op Bezuidenhout. Den Haag had na Amsterdam de grootste Joodse Gemeenschap in Nederland. Tijdens de oorlog werden 11.000 Haagse Joden afgevoerd en op transport gesteld naar vernietigingskampen.

Deze ingrijpende gebeurtenissen krijgen nu permanent aandacht in het Haagse stadsmuseum. Te zien zijn onder meer 3D foto’s van verzetsfotograaf Wim Berssenbrugge. Ook worden persoonlijke eigendommen tentoon gesteld, zoals een sierkettinkje en twee vazen die uit de smeulende as van Bezuidenhout zijn gehaald. Museumdirecteur Marco van Baalen:

“Dat een relatief korte tijdperiode in de geschiedenis een hele zaal in het museum krijgt, is niet meer dan terecht. De Tweede Wereldoorlog speelt een belangrijke, nog steeds zichtbare rol in onze stad. Zo’n belangrijk onderdeel van de geschiedenis hoort thuis in een historisch stadsmuseum”.

Speciaal voor kinderen is er een Kinderspoor door de vaste opstelling. Net als Berssenbrugge zien de kinderen stiekem van achter het gordijn en een muurtje de lancering van de V2 raket en het bombardement op Bezuidenhout en ervaren de impact van wat hij zag.

- advertentie -
Mahmoud Abbas
Mahmoud AbbasVolgens verschillende buitenlandse media zal de Palestijnse…
Affiche dat na het voorval in Maassluis werd verspreid - www.geheugenvannederland.nl / NIOD affichecollectie
Voetballen in Kamp Westerbork (Herinneringscentrum Kamp Westerbork)'Voetbal is…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: