Haags Historisch vindt bijzondere bewegende beelden WOII

Beelden van huwelijksinzegening in synagoge in Den Haag

Tebahkleed en seferdek, 1720-1760, Collectie Joods Historisch Museum, bruikleen Portugees Israelitische Gemeente Amsterdam, voormalig bezit Portugees-Israelitische Gemeente Den Haag

Tebahkleed en seferdek, 1720-1760, Collectie Joods Historisch Museum, bruikleen Portugees Israelitische Gemeente Amsterdam, voormalig bezit Portugees-Israelitische Gemeente Den Haag

Tijdens voorbereidingen van de tentoonstelling Joods Den Haag is het Haags Historisch Museum op een bijzonder filmpje gestuit. De amateurfilmbeelden uit december 1941 tonen een van de laatste huwelijksinzegeningen in de synagoge in de Haagse Nieuwe Molstraat.

Het zijn voor zover bekend de enige bewegende beelden van Haagse Joden uit de Tweede Wereldoorlog.

Het filmpje is straks te zien in de tentoonstelling over het jodendom in Den Haag van de zeventiende eeuw tot nu. Religieuze voorwerpen van onder andere de voormalig Portugese synagoge, nu in de collectie van het Joods Historisch Museum, keren voor de tentoonstelling voor even terug naar Den Haag. Het museum:

“Naast de donkere periode van de Tweede Wereldoorlog, belicht de tentoonstelling juist ook andere gedeelten uit de ruim 350 jaar oude Joodse geschiedenis van de stad die ooit na Amsterdam de grootste Joodse gemeenschap in Nederland kende. Thema’s als bedrijvigheid, de Joodse buurt en het verenigingsleven komen aan bod.”

Boek: De geschiedenis van de Joden

- advertentie -
Joseph Hirt (Videostill WGAL.com)
De Amerikaan Joseph Hirt gaf jarenlang spreekbeurten over zijn tijd in Auschwitz.…
Maagdenburg na de Kritstallnacht (cc -Bundesarchiv)
‘Oom Kurt’ was de jeugdheld van de in 1928 in Wenen geboren…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: