‘Haagse Hopjes’ vertrekken uit Nederland

Het bekende Haagse Hopje – Foto: CC

De beroemde ‘Haagse Hopjes’ worden binnenkort niet meer in Nederland gemaakt. De producent van het snoepje, de Zweedse snoepfabrikant Cloetta, heeft besloten de productie over te brengen naar een fabriek in de Italiaanse stad Cremona.

Het koffiesnoepje is vernoemd naar de baron Hendrik Hop (1723-1808). Deze baron woonde een groot deel van zijn leven in Den Haag en was een echte koffieleut. Het verhaal wil dat hij op een avond een kop met suiker en room op de kachel liet staan.De volgende ochtend was dit koffiekaramel geworden en de baron vond de brokken koffiekaramel heerlijk smaken. Hij vond het zo lekker dat hij een bakker in de buurt vroeg de brokken na te maken. De brokken werden bekend als ‘de brokken van baron Hop’ en later werden ze bekend onder de naam Haagse Hopjes.

Er kwamen steeds meer bedrijven die de snoepjes gingen maken. het bekendst werd het bedrijf Rademaker. Dit bedrijf besloot de koffiesnoepjes in een wikkel te gaan binden.

Aanvankelijk werden ook deze snoepjes in Den Haag gemaakt maar later werd de productie verhuisd naar Breda en Etten-Leur. De afgelopen jaren werd het oude snoepje in Sneek geproduceerd. De fabriek in Sneek is enige tijd geleden overgenomen door de Zweedse snoepfabrikant Cloetta en die heeft nu dus besloten de produtcie te verhuizen naar Italië. In de fabriek daar worden meer zuigsnoepjes gemaakt.

Daarmee komt er een eind aan een traditie. Het bekend snoepje is 218 jaar lang in Nederland geproduceerd.

Haagse Hopjes weg uit Nederland

cuthbert-evangelie-gr
Evangelie van Cuthbert - foto: British LibraryDe British Library…
De Olympische bokaalDe zilveren beker die is gewonnen door…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: