‘Haal Mohammed uit zijn graf’

Jaarlijks trekken miljoenen pelgrims naar Medina, waar zich volgens de overlevering het graf van de profeet Mohammed bevindt. Als het aan een belangrijke Saoedische wetenschapper ligt, wordt dit graf echter geopend en krijgt de profeet hierna een anoniem graf. Dat meldt de Britse krant The Independent.

Graf van Mohammed - cc

Graf van Mohammed – cc


De Masjid an-Nabawi moskee in Medina, een stad in het westen van Saoedi-Arabië, wordt ook wel de Moskee van de Profeet genoemd, vanwege de aanwezigheid van Mohammeds graf. Veel moslims beschouwen de moskee daarom als een van de belangrijkste plaatsen in de islam.

Veel soennitische moslims veroordelen de massale verering van het graf Mohammed. Volgens de strikte Wahhabitische leer is dit afgoderij. Alleen Allah mag aanbeden worden. Sjiieten daarentegen vereren ook personen als heiligen.

Hoewel er vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat de Saoedische regering van plan is het graf van de profeet te ruimen, kan het uitgelekte plan van de Saoedische wetenschapper – dat verspreid zou zijn onder toezichthouders van de moskee in Medina – volgens The Independent in het land voor veel onrust zorgen tussen soennieten en sjiieten.

In het plan wordt ook voorgesteld enkele ruimten rondom de tombe te slopen, waar de familie van Mohammed heeft gewoond. Mohammed zou nadat hij uit zijn graf is gehaald een anoniem graf moeten krijgen op de al-Baqi-begraafplaats in Medina.

De revolutionibus Orbium coelestium - CopernicusTien jaar geleden…
Plaquette ter nagedachtens aan de slachtoffers bij de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: