‘Haal slavenafbeelding van Gouden Koets’

Detail van de slavenafbeelding op de Gouden Koets – Foto: CC/Toni

Twee Kamerleden willen dat een afbeelding van enkele slaven met ontbloot bovenlichaam van de Gouden Koets verwijderd. De Kamerleden Harry van Bommel (SP) en Mariko Peters (GroenLinks) schrijven dat vrijdag in een opiniestuk in nrc.next.

Het gaat om de afbeelding op de linkerzijde van de koets. Op deze afbeelding, getiteld hulde der koloniën, zijn enkele halfnaakte zwarte mannen en vrouwen te zien die hun rijkdommen aanbieden aan het koningshuis. Wat de twee Kamerleden betreft roept deze afbeelding “grote weerstand” op. Van Bommel en Peters schrijven onder meer:In de koloniale tijd en de nadagen van de slavernij leek een dergelijke afbeelding heel gewoon. Nu herinnert het ons aan een gruwelijke periode in de Nederlandse geschiedenis.

Het opiniestuk in de krant is niet alleen ondertekend door de twee Kamerleden maar ook door de voorzitter van het Landelijk Platform Slavernijverleden en de voorzitter van het Comité Nederlandse Ereschulden.

- advertentie -

De Gouden Koets werd in 1898 door de Amsterdamse burgerij aan koningin Wilhelmina geschonken naar aanleiding van haar inhuldiging als koningin. Het duurde overigens vrij lang voor Wilhelmina de koets als geschenk aanvaardde. Voor de inhuldiging had ze namelijk te kennen gegeven géén geschenken aan te zullen nemen. Na lang aarzelen aanvaardde ze de koets uiteindelijk toch.

Barryl Biekman, voorzitter van het landelijk Platform Slavernijverleden, bij Pauw & Witteman naar aanleiding van de Gouden Koets-discussie

Frederik de Grote rond 1739In het Geheime Staatsarchief van…
Libris Geschiedenis PrijsNog vijf boeken maken kans op de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: