Haarlem eert Anthony Fokker met vliegshow

Fokker in zijn Spin, ca. 1911

Woensdag is het precies honderd jaar geleden dat Anthony Fokker met zijn zelfgebouwde Spin een rondje om de Sint-Bavokerk in Haarlem vloog. In Haarlem wordt daar vandaag uitgebreid bij stilgestaan.

Er wordt woensdag bijvoorbeeld een vliegshow gehouden. Tussen 16:00 en 18:00 uur zullen een groot aantal oude en recente Fokkervliegtuigen over Haarlem vliegen. Onder de vliegtuigen onder meer vier S11´s, de roemruchte ‘Fokker Four’ en de Fokker 100.- advertentie -

Anthony Fokker

De organisatie:

Speciaal voor het ‘Spingevoel’ vliegen ook Microlights en een Ultra Light toestel boven de Bavo.

Wie wil zien wat Anthony Fokker honderd jaar geleden tijdens zijn ‘rondje Bavo’ zag, kan woensdag een rondvlucht maken in een Fokker 50.

In de Sint-Bavokerk in Haarlem is verder een tentoonstelling te zien over luchtvaartpionier en vliegtuigbouwer Anthony Fokker (1890-1939). Topstuk van deze tentoonstelling is een originele Spin. Het Aviodrome in Lelystad heeft dit vliegtuig beschikbaar gesteld. Het gaat om het laatste exemplaar dat in de zogenaamde Spin-serie werd gemaakt. Het vliegtuig dateert uit 1936.

De op Java geboren Anthony Fokker woonde vanaf zijn vierde in Haarlem. In 1910 vertrok hij naar Duitsland om daar een monteuropleiding te gaan volgen. Hoewel auto’s hem erg interesseerden raakte hij meer in de ban van de luchtvaart. Nog datzelfde jaar ontwierp hij zijn eerste vliegtuig, de Spin

Anthony Fokker in de Spin (ca. 1911)

. Fokker leerde zichzelf met dit vliegtuig, waarin originele constructie-ideeën waren toegepast, vliegen. Dankzij de V-stand van de vleugels was het toestel opmerkelijk stabiel. Verschillende keren werd het toestel vernieuwd en herbouwd

Derde model van de Spin

. Met zijn eigen Spin behaalde Fokker zijn vliegbrevet en op Koninginnedag 1911, vandaag precies honderd jaar geleden, gaf hij een demonstratievlucht boven Haarlem.

Lees ook: Anthony Fokker (1890-1939)

Foto: Bijzondere Collecties UvAWoensdag wordt de zogenaamde Lothar Meggendorfer…
David Edwards - Foto: CC/Bengt NymanIn Chicago is maandag…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: