Haarlem eert luchtvaartpionier Anthony Fokker

In de Grote of Sint-Bavokerk in Haarlem is deze maand een tentoonstelling te zien over de Nederlandse luchtvaartpionier en vliegtuigbouwer Anthony Fokker (1890-1939).

Op 31 augustus is het precies honderd jaar geleden dat de luchtvaartpionier met zijn eerste vliegtuig, de Spin, een demonstratievlucht boven Haarlem maakte. Haarlem viert dit met een festival dat van 3 augustus tot en met 4 september duurt. Thema van het festival is Pionieren en Passie.- advertentie -

Fokker in zijn Spin, ca. 1911

Het festival start woensdag met de aankomst van een originele Spin in Haarlem. Het Aviodrome in Lelystad heeft dit vliegtuig beschikbaar gesteld voor een overzichtstentoonstelling in de Sint-Bavokerk in Haarlem. Het gaat om het laatste exemplaar dat in de zogenaamde Spin-serie werd gemaakt. Het vliegtuig dateert uit 1936.

De op Java geboren Anthony Fokker woonde vanaf zijn vierde in Haarlem. In 1910 vertrok hij naar Duitsland om daar een monteuropleiding te gaan volgen. Hoewel auto’s hem erg interesseerden raakte hij meer in de ban van de luchtvaart. Nog datzelfde jaar ontwierp hij zijn eerste vliegtuig, de Spin

Anthony Fokker in de Spin (ca. 1911)

. Fokker leerde zichzelf met dit vliegtuig, waarin originele constructie-ideeën waren toegepast, vliegen. Dankzij de V-stand van de vleugels was het toestel opmerkelijk stabiel. Verschillende keren werd het toestel vernieuwd en herbouwd

Derde model van de Spin

. Met zijn eigen Spin behaalde Fokker zijn vliegbrevet en op Koninginnedag 1911 gaf hij een demonstratievlucht boven Haarlem.

In de Sint-Bavokerk krijgen bezoekers, naast de originele Spin, onder meer veel originele en nooit eerder vertoonde filmbeelden te zien. Veel van deze beelden zijn door Fokker zelf gemaakt. Luchtvaarthistorici verzorgen rondleidingen.

De komende weken zijn er in Haarlem meer activiteiten rond Anthony Fokker. Zo zijn er bijvoorbeeld lezingen, workshops en kunnen er rondvluchten gemaakt worden in een Fokker 50.

Foto: Onroerend ErfgoedDe Vlaamse minister van Onroerend Erfgoed, Geert…
Ugandapithecus majorWetenschappers zeggen in Oeganda een ongeveer twintig miljoen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: