Haarlok koning Willem I geveild voor 3.750 euro

Het haarlokje – Foto: Zeeuws Veilinghuis

Een haarlok van de Nederlandse koning Willem I heeft dinsdag bij een veiling 3.750 euro opgebracht. Het Zeeuws Veilinghuis heeft dat bekendgemaakt.

Willem I geportretteerd enkele dagen voor zijn overlijden op 12 december 1843


Volgens het veilinghuis werd de haarlok van de koning bewaard door rijksgravin d’Oultremont de Wegimont, de tweede echtgenote van koning Willem I. De haren werden bewaard in een soort medaillon dat geplaatst kan worden in een leren doosje met daarop de sterfdatum van de koning: 12 december 1843.

Vermoed wordt dat de haren werden afgeknipt na het overlijden van de koning. Later werd het haarlokje gegeven aan zijn voormalige hofmaarschalk. Er is overigens niet met absolute zekerheid te zeggen of de haren ook daadwerkelijk van koning Willem I afkomstig zijn.

- advertentie -

De koning in Berlijn

Toen Willem I in 1843 overleed was hij overigens al enige tijd geen koning meer en hij stierf niet in Nederland maar in Duitsland. In 1837 was zijn eerste vrouw, Wilhelmina van Pruisen, overleden en in Nederland was boos gereageerd toen duidelijk werd dat hij zich anderhalf jaar na het overlijden van Wilhelmina verloofd had met een gewezen hofdame van zijn eerste vrouw, Henriëtte d’Oultremont. Veel mensen zagen deze nieuwe vrouw niet zitten. Ze was namelijk van Belgische adel, geen prinses en daarnaast was ze ook nog eens katholiek.

Door de felle protesten zag koning Willem I enige tijd van een nieuw huwelijk af maar in oktober 1840 deed hij afstand van de troon, ten gunste van zijn zoon, koning Willem II. De oude koning verliet Nederland en vestigde zich in Berlijn waar hij in februari 1841 alsnog trouwde met Henriëtte. Na zijn overlijden zou zijn echtgenote een grijs haarlokje hebben afgeknipt en dinsdag, precies honderdzeventig jaar later, werd dat stukje haar geveild. Het haarlokje van de koning is gekocht door een Belg.

Gerelateerde boeken:

De Apple 1 die zaterdag werd geveild - Still…
PRIKBORD - Historische Vereniging Berlicum Middelrode houdt fietstocht naar Orthen en haar…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: