‘Hallo, ik ben een neanderthaler’

Het model van de neanderthaler – Foto: BBC

Britse wetenschappers hebben een zeer betrouwbare reconstructie gemaakt van een volwassen neanderthaler. Het model werd gemaakt naar aanleiding van een nieuwe televisieserie van de BBC, getiteld Prehistoric Autopsy.

Het eerste deel van die serie was maandagavond te zien op BBC2. Dinsdag en woensdag volgen de andere aflevering. In de documentairereeks gaan antropologe Alice Roberts en zoöloog George McGavin op zoek naar het uiterlijk van drie uitgestorven mensensoorten. Naast de neanderthaler worden de homo erectus en australopithecus afarensis (Lucy) onder de loep genomen.


- advertentie -

De modellen van Lucy (links) en de ‘homo erectus’ – Foto: BBC

Bij het maken van de reconstructie van de volwassen neanderthaler maakten de wetenschappers gebruik van de resten van de neanderthaler La Ferrassie 1 die ongeveer honderd jaar geleden in een grot in de Dordogne werden gevonden. Dit was een zeer belangrijke vondst. De resten waren van een volwassen man die ongeveer vijftigduizend jaar geleden leefde. Zijn schedel is de grootste en best bewaarde schedel van een neanderthaler die ooit is gevonden. De vondst van zijn been en verschillende voetbotjes toonden destijds aan dat neanderthalers, anders dan toen gedacht, rechtop liepen.

Voor Prehistoric Autopsy werd een reconstructie gemaakt van deze neanderthaler. Volgens de makers is er niet eerder zo’n nauwkeurige reconstructie gemaakt. Een groot wetenschappelijk team – bestaande uit onder meer anatomen, antropologen, archeologen en beeldhouwers – werkte aan het onderzoek mee.

Ook van de homo erectus en australopithecus afarensis zijn modellen gemaakt. De drie levensechte reconstructies zijn de komende tijd te zien in verschillende Britse musea.

De volgende twee afleveringen van Prehistoric Autopsy zijn dinsdagavond (homo erectus) en woensdagavond (Lucy) te zien op BBC2 (22:00-23:00 uur).

Fragment uit de eerste aflevering over de neanderthaler

gelders-archief-filmfragmenten
Gelders Archief zet 2000 oude filmfragmenten onlineHet Gelders Archief…
atlas-de-wit-1-gr
Atlas de WitDe Koninklijke Bibliotheek (KB) heeft een facsimile…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: