Dark
Light

Hamerbijl uit nieuwe steentijd gevonden in Hoogeveen

Auteur:
1 minuut leestijd
Hamerbijl in beekdal Pesserma gevonden
Hamerbijl in beekdal Pesserma gevonden

Archeologen hebben bij een opgraving in Hoogeveen een duizenden jaar oude stenen bijl gevonden. Het gaat om een zogenaamde hamerbijl uit de nieuwe steentijd (ca. 4900 tot 200 v.Chr.).

De vondst, gedaan in het beekdal Pesserma, is deze week bekendgemaakt door waterschap Reest & Wieden.

Hamerbijlen zijn doorboorde stenen hamers, ook wel strijdhamers genoemd. Ze onderscheiden zich van reguliere stenen bijlen door een doorboring die loodrecht op de lengteas van het voorwerp is aangebracht.

“Deze, meestal rechte, doorboring is gemaakt met een massieve of holle boor en diende ertoe om het voorwerp aan een steel te kunnen bevestigen. Soms is de doorboring zandlopervormig en gemaakt door kloppen met een hard voorwerp, ook wel pecking genoemd. De snede ligt evenwijdig aan de doorboring en is meer of minder scherp. De achterkant bestaat meestal uit een stomp, afgeplat hamervormig eind. Hamerbijlen zijn gemaakt van de meest harde en taaie steensoorten.”

Strijdhamers worden meestal geassocieerd met de Enkelgrafcultuur (2800-2.400 v.Chr.) maar ze komen, zo melden de archeologen, ook al tijdens de Trechterbekercultuur (3400-2900 v.Chr.) en eerder voor.

“Het gebruik van hamerbijlen gaat door tot in de IJzertijd. Over het gebruik van hamerbijlen is niet veel bekend. Zeker tijdens de Enkelgrafcultuur worden ze vaak in graven gevonden. Daar vormen ze typisch mannelijke bijgaven.”

Meer berichten uit de rubriek archeologie

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.171 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×