Hamlet op wereldtoernee door bijna 200 landen

Hamlet, het bekende toneelstuk van Shakespeare gaat op wereldtournee. En niet zomaar een toernee: in twee jaar tijd moeten alle landen ter wereld – bijna tweehonderd – aangedaan worden. Ook naties die nog nooit een professionele uitvoering van een toneelstuk van de Britse toneelschrijver hebben gezien worden aangedaan.

- advertentie -


De aanleiding is dat het in april 2014 precies vierhonderdvijftig jaar geleden is dat de Engelse toneelschrijver William Shakespeare (1564-1616) werd geboren. Op 23 april 2016 is het vierhonderd jaar geleden dat de toneelschrijver overleed. In de tussenliggende periode moet de wereldtournee plaatsvinden. Dat meldt de BBC.

De tournee wordt gemaakt door het toneelgezelschap van de Globe Theatre, het beroemde Londense Shakespearetheater dat in 1997 werd geopend. Het is een kopie van het originele Shakespearetheater The Globe dat in 1599 werd gebouwd en waar Shakespeares stukken in première gingen. Voor de acteurs zal het een hele opgave worden om de hele wereld over te reizen, maar de artistiek leider van het toneelgezelschap, Dominic Dromgoole zegt tegen de BBC dat de acteurs staan te springen:

People are knocking on the door already. What a thing to tell your grandchildren about one day. In many ways it’s an actors dream

Om de tournee binnen de gestelde tijd af te krijgen zijn de acteurs per keer twee maanden op pad. Per vliegtuig reist men naar de Pacifische eilanden en per boot gaat het door het Caribisch gebied.

Hamlet, Prins van Denemarken

Hamlet werd in 1602 voor het eerst opgevoerd. De bekendste uitspraak uit dit stuk is ongetwijfeld: “To be or not to be”. De vader van Hamlet, de koning van Denemarken, wordt vermoord en zijn broer eist de troon op. Ook trouwt hij met de weduwe van de oude koning. Als Hamlet erachter komt dat zijn vader is vermoord komt hij in tweestrijd: moet hij wraak nemen op zijn oom of niet? Het interessante aan het toneelstuk is dat de hoofdpersoon die met zichzelf worstelt op heel veel manieren kan worden geïnterpreteerd.

De tournee begint dus in 2014. Dromgole tegen de BBC:

I imagine in Germany or the US we’ll mainly have audiences who know the play well. But what a thrill to play to people meeting Hamlet for the first time – the same experience that Shakespeare had.

Het is overigens niet het eerste opvallende project van het Globe Theatre. Vorig jaar bracht het 37 Shakespeare-voorstellingen op de planken in 37 verschillende talen.

Gerelateerde boeken:

tracesofww1-ps
Talloze bezienswaardigheden die verband houden met de Eerste Wereldoorlog zijn sinds kort…
Het Grootste Familiealbum van Nederland Donderdag is een online…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: