Handgeschreven gedichtje Anne Frank onder de hamer

Bij veilinghuis Bubb Kuyper in Haarlem wordt woensdag een handgeschreven gedichtje van Anne Frank geveild. Het acht regels tellende versje dateert van 28 maart 1942 en is afkomstig uit een poëziealbum. Het is opgedragen aan ‘Cri Cri’, Christiane van Maarsen, de oudere zus van Anne Franks vriendin Jacqueline van Maarsen.

Anne Frank schreef het gedicht enkele maanden voordat ze met haar familie onderdook in het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam. De eerste vier regels van het gedicht schreef de twaalfjarige Anne Frank over uit het tijdschrift Het Ros Beiaard. De herkomst van de andere regels is niet bekend. Mogelijk bedacht ze die zelf.

Jacqueline van Maarsen was bevriend met Anne Frank. Haar zus Christiane scheurde rond 1970 de pagina gedicht uit haar poëziealbum en gaf het aan haar.

Het veilinghuis verwacht dat het gedicht tussen de 30.000 en 50.000 euro op zal brengen

- advertentie -

Het gedicht:

“Beste Cri-Cri,

Hebt ge uw werk niet goed gedaan,
kostbare tijd verloren,
grijp opnieuw de arbeid aan, beter dan te voren.

Hebben anderen u gelaakt,
wat ge hadt misdreven,
zorg dan dat ge het beter maakt,
dat is antwoord geven.”

Lees ook: Anne Frank (1929-1945) – En haar dagboek ‘Het Achterhuis’
Boek: De Laatste zeven maanden van Anne Frank

Klaprozen - cc
Op 11 november, Remembrance Day, worden in Groot-Brittannië altijd alle oorlogsslachtoffers herdacht.…
Keulen, 1942, Bundesarchiv
Deze blog gaat over een schijnbaar onbekommerde reis die mijn vader in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: