Harald Hendrix benoemd tot directeur KNIR

Koninklijk Nederlands Instituut in Rome (KNIR)

Koninklijk Nederlands Instituut in Rome (KNIR)

Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen heeft professor Harald Hendrix met ingang van 1 mei benoemd tot directeur van het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome (KNIR). Hendrix is momenteel hoogleraar Italiaanse Taal en Cultuur aan de Universiteit Utrecht.


Harald Hendrix (1958) is opgeleid als cultuurhistoricus, literatuurwetenschapper en italianist. In zijn wetenschappelijk werk richtte hij zich onder meer op de Europese uitstraling van de Italiaanse cultuur van de Renaissance en de Barok, de vroegmoderne esthetiek van het afschuwwekkende, en de relatie tussen literair erfgoed en culturele herinnering.

Hij publiceerde in totaal zestien boeken, waaronder Cyprus and the Renaissance (Brepols, 2013), The History of Futurism (Lexington, 2012), en The Turn of the Soul (Brill, 2011). Een belangrijk zwaartepunt in zijn onderzoek vormt de bestudering van Italiaanse schrijvershuizen, vanaf de Middeleeuwen tot heden, waarover hij publiceerde in zijn boek Writers’ Houses and the Making of Memory (Routledge, 2008/2012).

KNIR

Het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome is het oudste en grootste van de Nederlandse Wetenschappelijke Instituten in het Buitenland (NWIB). Al ruim honderd jaar houdt het KNIR zich bezig met onderzoek en interdisciplinair onderwijs in de geesteswetenschappen, waarbij het een brugfunctie vervult tussen de Nederlandse universiteiten, de stad Rome en de academische wereld in Italië.

- advertentie -

Het KNIR is onderdeel van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en heeft de Universiteiten van Leiden, Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en de Vrije Universiteit als vaste partners op bestuurlijk en wetenschappelijk niveau.

Paus Nicolaas IV
De dertiende-eeuwse pauselijke oorkonde uit GentVorige maand is…
De vermeende doornenkroon van Jezus (CC)
De vermeende doornenkroon van Jezus (CC)In de Notre…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: