Dark
Light

Harderwijk herdenkt 21 Joodse stadsgenoten

Auteur:
1 minuut leestijd

Herinneringsmonument bij de voormalige synagoge in Harderwijk
Net als vorig jaar worden eind januari in Harderwijk de eenentwintig Joodse Harderwijkers herdacht die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden omgebracht.

De herdenking vindt vrijdag 25 januari plaats bij het herinneringsmonument aan de buitengevel van de voormalige synagoge aan de Jodenkerksteeg. Vorig jaar werd de herdenking voor het eerst gehouden. De initiatiefnemers, het Comité Herdenking 21 Joodse Harderwijkers, gaven toen al aan graag een jaarlijkse traditie in gang te willen zetten.

Tijdens de herdenking worden de namen van de slachtoffers opgezegd door familieleden, goede bekenden en vroegere buren. Bij elke naam wordt kort iets verteld over degene om wie het gaat, om zo ‘een naam een gezicht’ te geven. Aansluitend zegt rabbijn Tamarah Benima kaddiesj. De herdenking begint om 13:00 uur.

Twee jaar geleden werd in de voormalige synagoge in Harderwijk al een herinneringswand onthuld over Joodse Harderwijkers en het Joodse leven dat uit Harderwijk is verdwenen.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:
×