Harnas van de Hertog van Alva te zien in Rotterdam

Voor een tentoonstelling over het ‘grootste belastingoproer uit de Nederlandse geschiedenis’ heeft het Belasting & Douane Museum in Rotterdam een zeer bijzonder object in bruikleen gekregen. In het museum is de komende maanden het harnas van de beruchte Hertog van Alva te bewonderen.

Hertog van Alva (Titiaan)

Hertog van Alva (Titiaan)

De tentoonstelling laat zien hoe belastingen een rol speelden in de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). Het begon toen de Zeventien Provinciën in opstand kwamen tegen Spanje en het harde bewind van de hertog van Alva. Toen deze met de invoer van de Tiende Penning de belastingheffing naar zich toe wilde trekken, voerde dat tot verzet. Het Belasting & Douane Museum:

“Het groeide uit tot een onafhankelijkheidsstrijd waarin propaganda minstens zo’n krachtig wapen was als het militair geschut op het slagveld. Unieke collectiestukken en bruiklenen uit binnen- en buitenland zetten deze periode vol strijd in perspectief. Ook Alva’s blik op deze werkelijkheid krijgen we in het vizier. ”

Letterlijk, want het rijkversierde harnas van de hertog behoort tot de topstukken van de tentoonstelling. De tentoonstelling loopt nog tot en met 11 september 2016.

Lees ook: Hertog van Alva – Gevreesde landvoogd tijdens de Tachtigjarige Oorlog
Boek: De Opstand in de Nederlanden (1568-1648)

- advertentie -
Huis Barnaart - Foto Wereldwijze Fotografie
De eerste koning van Nederland, Lodewijk Napoleon, logeerde begin negentiende eeuw in…
menthol-hengelo
Bij uitgever Achtbaan verschijnt deze week het boek Menthol, de zwarte man…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: