Hart patroonheilige Dublin gestolen

Het hart van de bisschop voor de diefstal

Uit de Christ Church Cathedral in Dublin is het hart gestolen van de Ierse aartsbisschop Laurentius O’Toole (1128-1180).

Het hart van de patroonheilige van Dublin hing in een ijzeren kooi met spijlen. Zondagochtend bleken deze spijlen te zijn doorgezaagd. Het ging de dieven waarschijnlijk alleen om het hart van de patroonheilige want waardevolle gouden kelken en kandelaars in de kerk werden niet meegenomen.

Laurentius O’Toole werd

- advertentie -in 1160 benoemd tot aartsbisschop van Dublin. Hij stierf in 1180 toen hij samen met de Engelse koning Hendrik II een reis naar Normandië maakte. In 1225 verklaarde paus Honorius III hem heilig.

Het hart van de aartsbisschop werd sinds de dertiende eeuw als relikwie bewaard in de kathedraal in Dublin. Volgens een woordvoerder van de kathedraal trok het relikwie al eeuwen veel pelgrims en toeristen. Het bevond zich in een houten, hartvormig doosje dat bewaard werd in de ijzeren kooi.

Medewerkers van de kathedraal hebben de dieven opgeroepen het hart terug te brengen. Volgens hen vertegenwoordigt het geen economische waarde.

Het monument - Foto: CC/MtcvHet monument ter nagedachtenis aan…
Oude Griekse munt (Attica)Bij invallen op verschillende plaatsen in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: