Hazenkaakje uit Noordzee dateert uit Laat-Pleistoceen

Foto: Natuurhistorisch

Afgelopen zomer werd op De Zandmotor, een kunstmatige zandbank voor de kust van Ter Heide en Kijkduin, een stukje kaak gevonden. Onderzoek heeft nu aangetoond dat het om een kaakfragment van een prehistorische haas gaat. Het stuk bot is ruim 31.000 jaar oud en dateert daarmee uit het Laat-Pleistoceen, meldt Dick Mol van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam.

Het is voor het eerst dat er zo’n oud kaakfragment


met enkele gebitselementen van een haasachtige van de Noordzeebodem is gedetermineerd en gedateerd. De ouderdom van het stukje bot is vastgesteld met behulp van C14-techniek. Het kaakfragment is bruin/beige van kleur. De komende maanden is het te zien in een speciale opstelling in het Museon in Den Haag.

- advertentie -

DNA-onderzoek

Om wat voor soort haas het precies gaat is op dit moment niet vast te stellen omdat de zogenaamde derde premolaar (een kies achter de hoektand) ontbreekt. Normaal gesproken kan aan de hand van deze kiezen vastgesteld worden of het bijvoorbeeld om een Europese haas of sneeuwhaas gaat.

Eventueel kan er ook nog DNA-onderzoek uitgevoerd worden maar daar zien de onderzoekers vooralsnog van af. Voor het C14-onderzoek moest ook al een klein stukje van het kaakfragment afgehaald worden en omdat het om zo´n zeldzame vondst gaan willen de onderzoekers niet nog een stuk van het kleine stukje bot halen. Gehoopt wordt dat er in de nabije toekomst meer resten van haasachtigen gevonden worden.

De Nachtwacht
google-sprookjes-grimm-ddl-gr

[caption id="attachment_19946" align="alignleft" width="265"]Doodle, de sprookjes van Grimm

Het is donderdag precies 200…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: