Hek moet Holocaustmonument beschermen tegen wildplassers

Holocaustmonument in Berlijn - Foto: CC

Holocaustmonument in Berlijn – Foto: CC

Om het Holocaustmonument in de stad Berlijn wordt tijdens grote evenementen voortaan mogelijk een hek geplaatst om wildplassers te weren.


Het idee om een hek te plaatsen werd geboren nadat op YouTube een filmpje verscheen waarin te zien is hoe feestgangers tijdens oudejaarsnacht tegen het Holocaust-monument plassen. De feestgangers steken ook vuurwerk af en gaan joelend op de blokken liggen.

Het monument bevindt zich vlakbij de Brandenburger Tor, waar ieder jaar honderdduizenden mensen het nieuwe jaar inluiden. De politie overweegt nu om tijdens dit soort grote evenementen een hek om het monument te plaatsen.

Het Holocaustmonument in Berlijn, officieel het Denkmal für die ermordeten Juden Europas, werd in 2005 ingewijd ter herdenking van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het bestaat uit 2711 betonblokken. Onder het veld is een expositieruimte ingericht.

- advertentie -

Bij het ontwerpen van het monument werd al rekening gehouden met vandalen. De betonblokken zijn bespoten met een speciale chemische laag waardoor graffiti makkelijk te verwijderen is. In Duitsland ontstond destijds wel enige ophef toen duidelijk werd dat het bedrijf dat deze speciale coating maakte, Degussa, tijdens de Holocaust mede-eigenaar was van het bedrijf dat Zyklon B produceerde voor het Derde Rijk.

German Hooligans Desecrate Berlin Holocaust Memorial

Foto van een willekeurige granaatDe politie heeft in…
The girl with the madonnas - December , 1944
Bij uitgeverij Atlas Contact verscheen eind vorig jaar het boek 1945, biografie…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: