Helden en schurken uit de Tweede Wereldoorlog

Verzetsmuseum Amsterdam

Het NIOD en het Verzetsmuseum Amsterdam hebben een serie bijeenkomsten georganiseerd waarin gesproken zal worden over de “actuele betekenis van helden en schurken uit de Tweede Wereldoorlog”.

De bijeenkomsten zijn georganiseerd in samenwerking met NTR/VPRO en het Historisch Nieuwsblad en worden gehouden in het Verzetsmuseum aan de Plantage Kerklaan in Amsterdam.

Programma:

Donderdag 2 februari

Chris van der Heijden spreekt over zijn veelbesproken nieuwe boek Dat nooit meer. Van der Heijden promoveerde eind oktober op een geschiedenis van De nasleep van de Tweede Wereldoorlog in Nederland. De kritieken waren niet mals, de promotiecommissie was verdeeld. Gespreksleider Jos Palm (OVT Radio).

- advertentie -

Donderdag 8 maart

Biografen over fout: Bas Kromhout vertelt over zijn biografie van Henk Feldmeijer, Ad van Liempt over zijn boek Jodenjacht en David Barnouw over Meinoud Rost van Tonningen.

Donderdag 5 april

Frits Barend interviewt drie oud-verzetsmannen: Wim van Norden van de Parool-groep, de heren Wellenstein en Goudswaard van het studentenverzet. Mogelijkerwijs zal ook Harry Verheij, ‘de laatste Februaristaker’, aanwezig zijn. Wat deden zij in de oorlog, wat waren hun drijfveren en wat kwam er van hun idealen terecht na de oorlog?

Donderdag 3 mei

‘Jacht op fout’ stelt de actuele opsporing en vervolging van mensen als Heinrich Boere en Klaas Carel Faber – beiden voormalige SS-ers – centraal.

De bijeenkomsten beginnen steeds om 15:30 uur. Toegangskaarten kosten 12,50 euro (45 euro voor een passe-partout) en zijn te reserveren via tel. 020-6202535 of lezingen@verzetsmuseum.org

De Kantwerkster - Johannes Vermeer, ca. 1669-1671Een Vermeer-tentoonstelling in…
Charles Dickens Museum in Londen - Foto: CC/Jack1956Het Charles…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: