Helmen uit Tachtigjarige Oorlog gevonden bij Coevorden

Foto: Gemeente Coevorden

Archeologen hebben tijdens een onderzoek in de bouwput van het Hof van Coevorden drie helmen uit de Tachtigjarige Oorlog gevonden. De gemeente Coevorden heeft dat maandag bekendgemaakt.

Het ondezoek werd uitgevoerd in 2007 en 2008. Eén helm werd toen al getoond, de andere twee helmen zijn destijds vanwege hun kwetsbare conditie met grond en al verzameld en zijn nu blootgelegd. Op dit moment zijn alle vondsten voor restauratie bij het Archeologisch Diensten Centrum in Amersfoort.

In twee gevallen gaat het om een zogenaamde cabasset, een peervormige helm uit de zestiende of zeventiende eeuw. Deze helm werd rond 1600 gebruikt door piekeniers of musketiers. Een piekenier was een soldaat die vocht met een piek, een lange lans van drie tot vijf meter lang. Piekeniers droegen een half harnas, alleen op het bovenlichaam, en een helm.

- advertentie -

Het is niet zeker of de helmen van Spaanse of Nederlandse soldaten zijn geweest.

De andere helm is een morion: een helm met een brede rand en opstaande kam.

Gezien de krijgsschade die twee van de helmen hebben opgelopen, denken de archeologen dat de eigenaren van die helmen de strijd waarschijnlijk niet hebben overleefd.

Coevorden was in de zestiende eeuw een vesting en werd in 1580 door de Spaanse troepen veroverd. Twaalf jaar later werd er wederom om Coevorden gestreden en werd een groot deel van de stad verwoest. Het is goed mogelijk dat de helmen tijdens een van deze slagen gebruikt is.

Het gereconstrueerde beeldje - Afb: INRAPAan de oever van…
ArcheologieArcheologen hebben op een industrieterrein ten westen van Rhenen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: