Helper Oskar Schindler overleden

Schindler’s List

Oskar Schindler redde tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan duizend Joden van de vernietigingskampen. Hij werd daarbij onder meer geholpen door Mietek Pemper. Deze Pemper is dinsdag in zijn woonplaats Augsburg op 91-jarige leeftijd overleden.

Mietek Pemper was tijdens de oorlog de persoonlijk secretaris van Amon Göth, de Duitse commandant van het concentratiekamp Krakau-Plaszow. Met gevaar voor eigen leven leverde hij de namen van gevangenen aan Oskar Schindler. Deze wist mede dankzij deze lijsten ongeveer 1200 Joden te redden door henin zijn fabriek te laten werken. Een andere bekende helper van Schindler was de boekhouder Itzhak Stern.

- advertentie -

Het verhaal van Oskar Schindler en zijn helpers werd na de oorlog beschreven door de Australische schrijver Thomas Keneally. Dit boek werd in 1993 verfilmd door Steven Spielberg onder de titel Schlinders list. Spielberg had voor het maken van de film verschillende keren contact met Pemper omdat die veel kon vertellen over hoe Schindler precies te werk was gegaan.

Mietek Pemper leefde sinds 1958 in de Zuid-Duitse stad Augsburg en studeerde na de oorlog psychologie en sociologie. In 2001 werd hij door de Duitse regering onderscheiden. Ook werd hij ereburger van Augsburg. In een synagoge in die stad wordt naar aanleiding van zijn overlijden later deze week een rouwdienst gehouden.

Interview met Mietek Pemper 2007 (Duitstalig)

Felix Guljé werd op 1 maart 1946 vermoordEen veelbesproken…
De 96-jarige Atie Ridder-Visser bij Uitgesproken EODe hoogbejaarde Atie…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: